Asbestsanering

Asbest is een natuurlijk mineraal dat ooit werd geprezen om zijn veelzijdigheid en kent de eigenschappen hittebestendigheid, treksterkte en isolerende werking. En wordt gebruikt voor alles van brandwerende vesten tot onderdelen van objecten in de commerciële bouw. Het werd gewoven in stof of vermengd met cement.

In 1994 is het gebruik van asbest verboden geworden en eind 2024 is de planning dat al het asbest verwijderd moet zijn. 

Asbest kan een groot risico vormen voor de gezondheid. Dit is dan ook precies de reden waarom de overheid wil voorkomen dat asbestvezels worden ingeademd door mensen. Daarom moeten gespecialiseerde bedrijven de asbest verwijderen. 
Asbest is een verzamelnaam voor een delfstof dat uit verschillende mineralen (ook wel silicaten genoemd) bestaat. Asbest komt in veel plaatsen in de wereld voor en kan opgegraven worden voor diverse doeleinden; er zijn meer dan 1000 toepassingen.

Tot 1994 werd asbest in Nederland voornamelijk in de bouw gebruikt en zat in producten zoals cement, isolatiemateriaal en leidingen.

Asbest werd lang beschouwd als een wondermateriaal en heeft uitstekende hitte- en brandwerende eigenschappen.


Om bedrijven en boeren te helpen is er tevens een subsidie voor de verwijdering ( VAMIL en MIA).De Milieu Investeringsaftrek (MIA) geeft een korting op de investering, die op kan lopen tot meer dan 30%.

De VAMIL (Vervroegde Afschrijving Milieu-investeringen) maakt het mogelijk om zelf te bepalen wanneer je het grootste deel van de kosten van de sanering aftrekt van de winst. Het gaat daarbij om 75% van de investering. De spreiding over langere tijd maakt het aantrekkelijker om de investering te doen.

Er is geen regeling voor particulieren.



Share by: